poniedziałek, 15 Luty 2016

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy. Pyszna, sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca, idealna w okresie jesienno-zimowym. Idealna w okresie przeziębienia. Jeżeli nie możecie przekonać się do warzyw strączkowych zdecydowanie polecam rozpocząć tę przygodę od zup :)).

Zupę przygotowuje się bardzo szybko. Jeżeli nie  macie czasu na przygotowywanie bulionu, proponuję użyć ekologicznej kostki bulionowej, ponieważ klasyczne kostki w sklepach mają w sobie mnóstwo chemicznych dodatków, a przecież nasz żołądek to nie śmietnik dlatego po raz kolejny powtarzam – zwracajmy uwagę na składy produktów, które kupujemy:))). Tutaj mała ściąga dla Was klik.

Zupa z soczewicy jest idealna na obiad, kolację ale również na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne! Przetestowane, wszyscy ją uwielbiają :))). Zapraszam!

Zupa z soczewicySkładniki: (na 3-4 porcje)

  • 1,5l bulionu warzywno-drobiowego (bulion zazwyczaj gotuję na całej włoszczyźnie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i kilku ziaren pieprzu, tutaj dodałam również golonkę z indyka, którą później wykorzystałam do zupy)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/3 dużego selera
  • 1 cebula
  • ugotowana golonka z indyka (można ugotować na niej bulion do zupy)
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 270 g)
  • oliwa z oliwek
  • świeża kurkuma (można też użyć suszonej)
  • sól, pieprz, papryka słodka, kumin

Wykonanie:

1.Marchewkę, pietruszkę, selera dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki. Selera naciowego myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

2. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy przyprawy – 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki papryki, starty 4 cm korzeń kurkumy, mieszamy.  Następnie dodajemy opłukaną soczewicę, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler bulwę oraz seler naciowy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie warzywa zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

3. W międzyczasie dokładnie obieramy golonkę ze skóry i kostek. Pod koniec gotowania zupy dodajemy obrane mięso i przyprawy – sól i pieprz do smaku, według preferencji. 

4. Podajemy posypane natką pietruszki.

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Smacznego!

Paulina

Kategoria: ,