czwartek, 20 Lipiec 2017

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami

Po prostu lato na talerzu. W całej swojej okazałości. Bób, młode ziemniaczki, rzodkiewka, świeży koperek, szczypiorek i mięta. Połączenie może wydawać się nieco szalone ale jest obłędne! Prosto, szybko, zdrowo i pysznie. Gwarantuję wspaniałe doznania smakowe! Spróbujcie koniecznie :)))

Składniki: ( na 3-4 porcje)

  • 300 g bobu
  • 500 g młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • garść liści świeżej mięty
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: jajka

Wykonanie:

1.Ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do dużej miski.

2. W rondelku zagotowujemy wodę z 1/2 łyżeczki soli. Bób płuczemy i wrzucamy do rondelka. Gotujemy 4 minuty i odcedzamy. Studzimy i obieramy. Dodajemy do pokrojonych ziemniaków.

3. Rzodkiewkę myjemy. Kroimy w plasterki, dodajemy do reszty składników.

4. Szczypiorek, koperek i miętę dokładnie myjemy i osuszamy. Siekamy  i dodajemy do reszty składników.

5. Wszystko dokładnie mieszamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miskę przykrywamy z wierzchu folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

6. Podajemy samodzielnie lub z sadzonym jajkiem.

SMACZNEGO!

Paulina