środa, 2 Listopad 2016

Sałatka caprese z gryczanymi placuszkami

Mam dzisiaj dla Was przepis na urozmaiconą wersję sałatki caprese. W takiej formie smakuje równie wyśmienicie jak jej klasyczna wersja. Idealnie pasuje na lekki obiad/kolację lub posiłek na wynos.

Lekkie gryczane placuszki możecie również wykorzystać jako dodatek do sosów, mięs lub warzyw. Są naprawdę przepyszne, proste w przygotowaniu, a na talerzu wyglądają bardzo efektownie. Spróbujcie koniecznie!

img_4323

Składniki: (na 2-3 porcje)

Placuszki:

  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1/2 cytryny

Sałatka:

  • 50 g mozzarelli
  • 2 duże pomidory
  • 2 garści rukoli
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki migdałów

Wykonanie:

1. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na placuszki (kaszę gryczaną, jajka, mąkę żytnią, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz, paprykę słodką oraz skórkę otartą z 1/2 cytryny). Następnie formujemy placki i smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

2. Rukolę, pomidory oraz pietruszkę myjemy. W naczyniu blendera umieszczamy pietruszkę, obrany ząbek czosnku, łyżkę płatków migdałów, łyżkę oliwy oraz sok z 1/2 cytryny, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Na talerzu układamy rukolę, na wierzchu placuszki gryczane na zmianę z mozzarellą i pomidorem. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.

Sałatka caprese z gryczanymi placuszkamiSałatka caprese z gryczanymi placuszkami

Smacznego!

Paulina