czwartek, 4 Sierpień 2016

Sałatka z karmelizowanymi morelami i halloumi

Morele – cudowne, słoneczne i mięsiste owoce. Kiedyś uważane za afrodyzjak, dzisiaj, mimo iż dostępne są wszędzie to chyba odrobinę zapomniane. Idealnie komponują się nie tylko w daniach na słodko, w daniach wytrawnych też są znakomite! Grillowane, karmelizowane lub po prostu świeże są świetnym dodatkiem do sałatek, pieczonych mięs lub wytrawnych sosów. Korzystajmy z naszych sezonowych dobroci! Morele mają nie tylko wspaniały smak, ale również wiele właściwości zdrowotnych, m.in. dobrze wpływają na wzrok, skórę, układ sercowo-naczyniowy czy nerwowy.

Musimy jednak pamiętać, że morele zawierają duże ilości sacharozy (niektóre odmiany nawet ponad 80 %) dlatego osoby cierpiące na cukrzycę powinny ich unikać.

Zapraszam dzisiaj na ekspresową w wykonaniu, letnią sałatkę z karmelizowanymi morelami i serem halloumi. Jest cudowna! Gorąco polecam! 

Sałatka z karmelizowanymi morelami i halloumiSkładniki: (na 2-3 porcje)

  • 3 garści rukoli
  • 2 ogórki gruntowe (ok 70 g)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 5 moreli
  • 2/3 kostki sera halloumi (ok 160 g)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Morele myjemy i osuszamy. Dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z miodem i dodajemy ocet balsamiczny. Na patelnię wrzucamy morele i podsmażamy z obu stron na złoty kolor (około 1o minut).

2. Rukolę, pomidorki i ogórki myjemy, osuszamy. Rukolę rozkładamy na talerzach lub wkładamy do miski. Z ogórka wykrajamy obieraczką do warzyw wstążki i układamy na rukoli. Pomidorki przekrajamy na połówki i dodajemy do sałatki. Na wierzchu układamy skarmelizowane morele.

3. Ser halloumi kroimy na plastry. Podsmażamy go na patelni (klasycznej lub grillowej) na złoty kolor z obu stron. Ser układamy na sałatce. Z wierzchu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika oraz posiekaną natką pietruszki. Polewamy łyżką oliwy z oliwek i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka z karmelizowanymi morelami i halloumiSałatka z karmelizowanymi morelami i halloumiSałatka z karmelizowanymi morelami i halloumiDobrego dnia!

Paulina