czwartek, 22 Wrzesień 2016

Sałatka z pieczonym bakłażanem, figami i halloumi

Świeże figi:

  • są źródłem witamin, między innymi: witaminy A, witamin z grupy B (dobre źródło kwasu foliowego) oraz witaminy C;
  • są bogatym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, potasu;

  • są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia procesy trawienne i pomaga w walce z zaparciami;

  • pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci;

  • posiadają silne właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe;

  • mają działanie łagodzące kaszel i wspomagające odkrztuszanie;

  • posiadają właściwości antybakteryjne;
  • dzięki wysokiej zawartości wapnia mają działanie wzmacniające kości i polecane są dzieciom, osobom z osteoporozą i kobietom w okresie menopauzy;

  • wspomagają obniżanie ciśnienia tętniczego krwi;
  • dzięki zawartości kwasu chlorogenowego wspomagają obniżanie poziomu cukru we krwi, lecz należy pamiętać, że zawierają jednocześnie dużo cukrów prostych dlatego osoby z cukrzycą powinny na nie uważać;

  • posiadają właściwości wzmacniające i oczyszczające.

Mam nadzieję, że przekonałam Was aby włączyć świeże figi do jadłospisów. Świetnie nadają się do potraw na słodko, ale zapewniam Was, że w wydaniu na „słono” smakują równie wyśmienicie! Gorąco zapraszam na szybką sałatkę z bakłażanem, świeżymi figami i serem halloumi. Doskonale sprawdzi się jako lekki lunch, kolacja, posiłek na wynos lub dodatek do grilla! Spróbujcie i oceńcie sami … :))

Sałatka z pieczonym bakłażanem, figami i halloumiSkładniki: (na 4 porcje)

  • 1 mały bakłażan
  • 1 awokado
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 figi
  • 200 g sera halloumi
  • 4 łyżki oliwek zielonych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej sezamowy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1/2 cytryny

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Układamy je na ręczniku papierowym, delikatnie solimy (z obu stron) i pozostawiamy na 10-15 minut do „spocenia”. Następnie bakłażana nacieramy sosem sojowym wymieszanym z olejem sezamowym i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

2. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Pomidory i figi myjemy, osuszamy. Kroimy na ósemki. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, kroimy na plasterki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Na patelni grillujemy halloumi.

3. Na talerzu lub półmisku układamy upieczone plastry bakłażana, pokrojone pomidory, awokado, figi, oliwki i halloumi. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym.

Sałatka z pieczonym bakłażanem, figą i halloumiSałatka z pieczonym bakłażanem, figą i halloumiSMACZNEGO!

Paulina