sobota, 6 Luty 2016

Sałatka z granatem, mozzarellą i kolendrą

Ostatnio były słodkości więc dzisiaj mała odskocznia. Lekka, ekspresowa, zdrowa i bardzo oryginalna sałatka z granatem, mozzarellą i świeżą kolendrą. Idealna na śniadanie, przekąskę, na wynos do pracy czy uczelnię. Jeżeli zastanawiasz się co przygotować na karnawałową imprezę w domu lub do znajomych również polecam tę pozycję.

Jeżeli lubicie świeżą kolendrę (ja jestem jej wielką fanką:))) to gorąco polecam stosowanie jej nie tylko do azjatyckich potraw, z którymi świetnie się komponuje, ale również jako dodatek do sałatek czy klasycznych dań polskich, z którymi tworzy niekonwencjonalne i świetne połączenia, czasami całkowicie nowe smaki. Poza tym kolendra ma wiele właściwości leczniczych dlatego zachęcam Was aby była częstym składnikiem Waszych potraw :))).

Zapraszam na pyszną sałatkę, kolendra tworzy wspaniałe połączenie z granatem, spróbujcie koniecznie!

 

Sałatka z granatem i mozzarelląSkładniki: (na 4 porcje)

  • 3 garści roszponki
  • 1 kula mozzarelli z mleka bawolego (można użyć klasycznej)
  • 4 małe pomidory
  • 1 awokado
  • 1/2 dużego granata
  • garść listków kolendry
  • 2 łyżki nasion konopii (można zastąpić pestkami dyni, sezamem, słonecznikiem lub orzechami)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Składniki:

1.Roszponkę płuczemy na sitku. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki. Granata kroimy na pół, wyłuskujemy ziarenka.

2. W misce mieszamy ze sobą roszponkę, pokrojoną mozzarellę, pomidory, awokado, granata, kolendrę. Posypujemy nasionami konopii, polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka z granatem, mozzarellą i kolendrą

Sałatka z granatem, mozzarellą i kolendrąMiłego weekendu!

Paulina