czwartek, 24 Listopad 2016

Sałatka z jarmużem, burakami i serem feta

Witajcie! Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszną i banalną w wykonaniu sezonową sałatkę z jarmużem, pieczonymi burakami i serem feta. Można ją potraktować jako samodzielny posiłek (śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek) lub jako dodatek do obiadu, czy kolacji. Jest również świetną alternatywą posiłku na wynos. Bo siła tkwi w prostocie! Częstujcie się!

Sałatka z jarmużem, burakami i serem fetaSkładniki: (na 2 porcje)

  • 200 g jarmużu (4 garści)
  • 2 duże buraki
  • 2-3 łyżeczki nasion konopnych
  • olej sezamowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry ser feta
  • pieprz czarny

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Buraki dokładnie myjemy. Pieczemy do miękkości w rękawie lub naczyniu żaroodpornym 50-60 minut (długość pieczenia uzależniona jest od wielkości buraków).
2. Jarmuż myjemy, kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, szklimy na nim czosnek. Następnie dodajemy jarmuż i smażymy 2-3 minuty.
3. Na talerzu układamy jarmuż, pokrojone buraki oraz ser. Z wierzchu posypujemy nasionami konopnymi i świeżo mielonym pieprzem.

Kaloryczność 1 porcji: 185 kcal; B 11g; T 9,5g; W 14g

Sałatka z jarmużem, burakami i serem fetaSałatka z jarmużem, burakami i serem fetaSMACZNEGO!

Paulina