piątek, 2 Wrzesień 2016

Sernik jaglany z daktylowym karmelem i owocami

Taaakie ciacho na weekend! Dzisiaj zapraszam na sernik … bez sera. To był mój debiut. Efekt zdecydowanie przeszedł moje oczekiwania. Orzechowy spód, delikatna jaglana masa z nutą pomarańczy i super słodki karmel z daktyli w połączeniu ze świeżymi owocami to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych!

Sernik jest w 100% bezglutenowy, nie zawiera również laktozy i jajek dlatego jest fajną alternatywą na ciasto dla osób z alergiami bądź nietolerancjami na w.w. składniki.

Gorąco polecam!

Sernik jaglany z karmelowym kremem i owocamiSkładniki:

Spód:

  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 + 2/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 3,5 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwykłym – w przypadku użycia zwykłego mleka nie będzie już to ciasto bez laktozy!)
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Krem:

  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

1. Daktyle na spód ciasta zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia (na około 5 minut). Orzechy mielimy za pomocą młynka na mniejsze kawałki. Daktyle wraz z wodą blendujemy na gładki krem, łączymy z orzechami, dodajemy mąkę kokosową i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jaglanej.

2. Pomarańczę dokładnie myjemy (proponuję ją najlepiej sparzyć). Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy mlekiem. Do rondelka dodajemy skórkę startą z pomarańczy (następnie z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do szklanki, odstawiamy na bok – będzie nam potrzebny później). Kaszę gotujemy do miękkości (powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy. Ugotowaną kaszę studzimy.

3. Do kaszy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olej kokosowy, bardzo dokładnie blendujemy, do momentu kiedy powstanie nam gładka masa. W razie potrzeby masę możemy dosłodzić miodem lub ksylitolem, ale pamiętajmy, że zarówno wierzch jak i spód są bardzo słodkie (ja ciasta nie dosładzałam).

4. Blaszkę na sernik wyjmujemy z lodówki i wykładamy przygotowaną masę. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).

5. Przygotowujemy daktylowy karmel. Szklankę daktyli zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5-6 minut do napęcznienia. Następnie blendujemy je na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe i ponownie blendujemy (jeżeli krem wyjdzie nam zbyt rzadki możemy zagęścić go łyżką mąki kokosowej). Powstały krem dokładnie rozprowadzamy na wiechrzu i po bokach naszego „sernika”.

6. Wierzch dekorujemy ulubionymi świeżymi owocami (u mnie figi, jeżyny, borówki).

Jaglany sernik z daktylowym karmelem i owocamiJaglany sernik z daktylowym karmelem i owocamiJaglany sernik z daktylowym karmelem i owocamiSMACZNEGO!

Paulina