czwartek, 28 Lipiec 2016

Sernik z jagodami

Sezon jagodowy w pełni więc korzystajmy z niego jak najwięcej. Te cudowne owoce są źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, błonnika, czy flawonoidów, które wykazują działanie między innymi przeciwutleniające. Poza tym jagody mają mnóstwo pozytywnych właściwości, na przykład:

  • suszone jagody oraz liście mają działanie przeciwbiegunkowe,
  • świeże owoce mają działanie rozluźniające, w związku z tym pomagają w walce z zaparciami,
  • wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe,
  • spożywanie jagód wspomaga ukrwienie siatkówki oka, „wyostrza” wzrok oraz wspomaga proces widzenia o zmierzchu,
  • wzmacniają oraz uelastyczniają ściany naczyń włosowatych w naszym organizmie,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, chorób oczu, czy nowotworów,
  • wykazują działanie neutralizujące toksyny oraz wspomagają ich wydalanie z organizmu,
  • substancje zawarte w jagodach wspomagają proces regulacji poziomu cukru we krwi, dlatego polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę (oczywiście jagody bez dodatku cukru!), jagody zawierają również wakcyninę, jest to substancja insulinopodobna tzw. roślinna insulina,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu,
  • oraz wiele innych wspaniałych dobroczynnych właściwości, dlatego nie zapomnijmy o zamrożeniu czy ususzeniu ich na zimę ;))

Bardzo ważne jest, aby nie jeść jagód prosto z krzaczka. Należy je bardzo dokładnie umyć przed spożyciem w związku z zarażeniem się bąblowicą.

 Sernik „chodził” za mną już od dłuższego czasu. Tak więc nie mogło być inaczej, powstał cudowny sernik z jagodami. Idealny, wilgotny, delikatny i bardzo jagodowy! Spróbujcie koniecznie.

Sernik z jagodamiSkładniki:

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 80 g masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (można pominąć lub zastąpić ekstraktem)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g jagód + 1/2 szklanki do dekoracji
  • 150 g ksylitolu
  • wiórki kokosowe oraz świeża melisa lub mięta do dekoracji
  • dobrze schłodzone mleczko kokosowe

Wykonanie:

1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

2. Oddzielamy do dwóch miseczek białka od żółtek. W dużej misce za pomocą miksera ucieramy dokładnie żółtka z ksylitolem, do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy.  Następnie stopniowo dodajemy twaróg, masło oraz pastę waniliową. Miksujemy na średnich obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jagody, miksujemy jeszcze chwilę.

3. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka jaj.

4. Białka delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą twarogową, najlepiej szpatułką (nie robimy tego mikserem!).

5. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni C (funkcja pieczenia góra-dół) około 45-55 minut. W sytuacji gdyby sernik za szybko nam się zarumienił przykrywamy go z wierzchu folią aluminiową. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

6. Schłodzone mleczko kokosowe (najlepiej mleczko schować do lodówki dzień wcześniej) wyjmujemy z lodówki i oddzielamy śmietankę od wody (do sernika wykorzystamy jedynie śmietankę, wodę kokosową możemy dodać np. do koktajlu). Ostudzony sernik z wierzchu smarujemy śmietanką kokosową. Posypujemy wiórkami i świeżymi jagodami.

Sernik z jagodamiSernik z jagodamiSernik z jagodamiSMACZNEGO!

Paulina