sobota, 23 Styczeń 2016

Sernik z zieloną herbatą na owsiano-orzechowym spodzie

Zachęcam Was bardzo do współtworzenia tego bloga, zadawania pytań, dzielenia się swoimi przepisami lub jeżeli chcielibyście żebym przygotowała jakiś specjalny przepis bardzo chętnie podejmę wyzwanie :))).

Właśnie dzisiaj w odpowiedzi na prośbę  jednej z Czytelniczek – Wiki przygotowałam JEDYNY W SWOIM RODZAJU sernik z zieloną herbatą! O właściwościach herbaty  Matcha pisałam już we wcześniejszym poście – tutaj.

Może spróbujecie przygotować taki sernik do niedzielnej kawki? Robi się ekspresowo :)). Ciekawy w smaku, na delikatnym spodzie z płatków owsianych, orzechów i chia na pewno znajdzie nie jednego zwolennika w Waszych domach. Gorąco polecam!

Sernik z Matchą
Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki nasion CHIA
  • 3 duże łyżki miodu

Masa serowa:

  • 650 g twarogu sernikowego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sproszkowanej herbaty Matcha
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki z tapioki (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • mały słoiczek konfitury lub owoców (u mnie domowe wiśnie w syropie)

Wykonanie:

1. Płatki owsiane, orzechy i chia mielimy w malakserze. Dodajemy miód i mieszamy. Powstała masa powinna mieć zwartą konsystencję (w razie potrzeby możemy dodać jeszcze miód). Powstałą masę rozprowadzamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskamy. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut, żeby masa stwardniała.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra – dół). Przygotowujemy masę serową. 50 ml mleczka kokosowego delikatnie podgrzewamy, wsypujemy herbatę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. W dużej misce miksujemy ser, mleczko kokosowe z herbatą, pozostałą resztę mleczka oraz ksylitol. Dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę wylewamy na spód. Na wierzch wykładamy wiśnie (konfiturę – możemy rozprowadzić wykałaczką).

3. Sernik wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, później zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze około 35-40 minut. Masa powinna być całkowicie ścięta. Studzimy stopniowo.  U mnie posypany zmieloną łyżką wiórków kokosowych. Najlepszy jest następnego dnia – po schłodzeniu w lodówce.

Sernik z Matchą

Sernik z Matchą

SMACZNEGO :))

Paulina