czwartek, 12 Maj 2016

Sernik na zimno z rabarbarem

Maj, czyli sezon na rabarbar rozpoczęty! Rabarbar w towarzystwie cukru to mój smak dzieciństwa i do tej pory go uwielbiam ;)). Ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała trochę poeksperymentować.

Rabarbar jest źródłem witamin (głównie witaminy C, K,  prowitaminy A oraz kwasu foliowego), minerałów (potasu, magnezu, żelaza czy fosforu), błonnika pokarmowego oraz kwasów organicznych. Nie możemy zapominać jednak, że rabarbar jest również źródłem kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny jego spożywać: kobiety w ciąży, osoby z kamicą nerkową, osoby cierpiące na reumatyzm oraz dnę moczanową.

Na pierwszy ogień idzie sernik na zimno z rabarbarem. Jest lekki, orzeźwiający, delikatny i przede wszystkim niebiańsko pyszny! Idealna propozycja do weekendowej, wiosennej kawki! Ostrzegam znika w mgnieniu oka ;))).

IMG_2079Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g ricotty
  • laska wanilii
  • 2 szklanki mleka ryżowego (możemy użyć innego mleka roślinnego lub zwykłego)
  • 4 łyżeczki agaru
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

1. W dużej misce miksujemy twaróg, ricottę, ziarenka wydłubane z laski wanilii, 1 szklankę mleka ryżowego i 3 łyżki ksylitolu do momentu dokładnego połączenia składników.

2. W rondelku dokładnie łączymy ze sobą szklankę mleka ryżowego i 4 łyżeczki agaru. Zagotowujemy (co chwilę mieszając) i zestawiamy z ognia, odstawiamy na jakiś czas do ostygnięcia.

3. Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy liście. Łodygi kroimy na małe 2-3 cm kawałki. Do rondelka wkładamy pokrojony rabarbar, dodajemy 4 łyżki ksylitolu i podgrzewamy 2-3 minuty na małym ogniu co chwilę mieszając. Następnie wlewamy 1,5 szklanki wody i dusimy rabarbar pod przykryciem do momentu aż całkowicie zmięknie. Garnek z rabarbarem zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Masę serową miksujemy dokładnie z letnim mlekiem ryżowym z agarem.

5. Foremkę na sernik dokładnie wykładamy folią spożywczą. Na spód formy wykładamy masę serową. Na masę serową wykładamy galaretkę rabarbarową (ostudzoną). Z wierzchu formę owijamy folią spożywczą (aby sernik nie przeszedł zapachami z lodówki) i wkładamy gotowy serniczek do lodówki na 3-4 godziny (masa powinna być całkowicie ścięta).

Sernik na zimno z rabarbaremSernik na zimno z rabarbaremSernik na zimno z rabarbaremSmacznego!!!

Paulina