czwartek, 28 Styczeń 2016

Shakshuka czyli jajka w pomidorach

Shakshuka (czyt. szakszuka) to danie kuchni arabskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Coś zdecydowanie w tym jest –  bałagan na patelni, ale nieeebo w gębie :)). Dla mnie to śniadanie idealne, aromatyczne, „na ciepło”, sycące oraz szybkie i proste w przygotowaniu. Śniadanie mistrzów ale śmiało możemy również przygotować sobie taki posiłek zarówno na obiad jak i kolację.

Wariacji na temat shakshouki jest mnóstwo, jeżeli chodzi o dodatki ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Polecam również dodatek chorizo, papryki, cukinii, bakłażana, soczewicy i zachęcam do wspólnego eksperymentowania :)). U nas jajka w pomidorach to weekendowa tradycja, więc wkrótce znajdziecie tu na pewno jeszcze kilka ciekawych inspiracji na temat shakshouki. Zapraszam!

ShakshoukaSkładniki: (na 2 porcje)

  • 4 jaja od szczęśliwej kurki
  • 1,5 puszki pomidorów krojonych (lub 5 świeżych pomidorów)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło ghee
  • sól, pieprz, świeża papryczka chili, kmin rzymski
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka płatków parmezanu (można pominąć)
  • do podania: awokado i świeże pieczywo

Wykonanie:

1.Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do cebuli. Mieszamy, pilnujemy żeby się nie przypalił.

2. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub jeżeli używamy pomidorów w puszce wkładamy je na patelnię. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy posiekaną 1/2 papryczki chili i 1/3 łyżeczkę kuminu, mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy wedle uznania.

3. Następnie robimy 4 wgłębienia w powstałym gęstym sosie pomidorowym i wbijamy w każde z nich po jajku. Przykrywamy i smażymy do momentu, aż białka całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i łyżką parmezanu.

4. Moja propozycja podania: awokado i świeże pieczywo.

ShakshoukaShakshoukaSmacznego :))

Paulina