poniedziałek, 17 Październik 2016

Surówka z kalarepy

Dzień dobry wszystkim! Zapraszam dzisiaj na ekspresową surówkę z kalarepy i jajka w słodko-ostrym sosie jogurtowym. Stanowi świetny dodatek do śniadania/obiadu lub kolacji. Równie dobrze sprawdzi się jako samodzielna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Spróbujcie koniecznie :))

Surówka z kalarepySkładniki:

  • 2 małe lub 1 duża kalarepa (ok. 400 g)
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • 1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Kalarepę myjemy, obieramy i ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka kroimy w kostkę i dodajemy do kalarepy.

2. Przygotowujemy sos. Jogurt, musztardy, miód oraz szczyptę soli dokładnie mieszamy i dodajemy do kalarepy i jajka. Wszystko mieszamy, aby sos dokładnie połączył się z resztą składników.

3. Surówka może być potraktowana jako przekąska lub dodatek do dań obiadowych, śniadania lub kolacji.

Surówka z kalarepySurówka z kalarepySMACZNEGO!

Paulina