środa, 18 Maj 2016

Szparagi w cieście francuskim

Sezon na szparagi w pełni, więc wykorzystajmy go maksymalnie. Ja mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację; uwielbiam pod każdą postacią!

Dzisiaj zapraszam na szybką i wiosenną przekąskę. Idealną, kiedy chcecie przygotować coś na szybko „na wynos” oraz w momencie, kiedy zastanawiacie się co przygotować na imprezę lub piknik. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 25 minut, jest banalnie proste, nie ma szans, żeby nie wyszło. Szparagi w cieście francuskim z delikatną nutą gorgonzoli to przepyszna, niezwykle prosta ale jakże efektowna propozycja! Przekonajcie się o tym sami ;)).

Szparagi w cieście francuskimSkładniki:

  • pęczek szparagów
  • 30 g gorgonzoli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • biały pieprz (możemy użyć pieprzu czarnego)
  • arkusz ciasta francuskiego

Wykonanie:

1. W rondelku umieszczamy jogurt naturalny i na malutkim ogniu rozpuszczamy ser gorgonzola (do jogurtu dodajemy pokruszony ser) i dokładnie mieszamy do momentu połączenia składników. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem. Studzimy.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.

3. Szparagi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odłamujemy, grubsze i zdrewniałe końcówki łodyg (2-3 cm). Osuszamy na ręczniku papierowym.

4. Na rozwiniętym arkuszu ciasta francuskiego rozsmarowujemy pędzelkiem sos z gorgonzoli. Ciasto dzielimy na cienkie paski o grubości około 2 cm – (ilość pasków równa ilości szparagów).

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Paskami ciasta owijamy dokładnie szparagi i układamy na blasze (pomiędzy szparagami zostawiamy małe odstępy). Z wierzchu posypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem.

6. Szparagi zapiekamy w piekarniku 18-20 minut do momentu zarumienienia ciasta.

 Szparagi w cieżcie francuskimSzparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieżcie francuskim

Szparagi w cieście francuskiem

Smacznego!!!

Paulina