piątek, 6 Maj 2016

Szpinakowa shakshuka czyli jajka ze szpinakiem

Dzisiaj zapraszam na pyszną izraelską shakshukę w trochę innym wydaniu. Przepis na tę tradycyjną publikowałam już wcześniej, jeżeli jeszcze jego nie wypróbowaliście to gorąco polecam klik.

Sezon na pyszne i soczyste pomidory dopiero przed nami, stąd mój pomysł na zastąpienie ich innym składnikiem. Szpinak okazał się strzałem w dziesiątkę! Szybki, sycący i bardzo prosty w przygotowaniu posiłek. Jajka ze szpinakiem to fajna propozycja na śniadanie, lekki obiad lub kolację. 

Gorąco polecam! :)))

IMG_0333Składniki: (na 2 porcje)

  • 600 g szpinaku mrożonego/ świeżego
  • 4-5 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ulubione kiełki
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • do podania: pieczywo na zakwasie

Wykonanie:

1. Czosnek i cebulkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym (1 łyżeczka). Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Dodajemy szpinak mrożony/świeży i dusimy chwilę pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

2. Następnie robimy wgłębienia w powstałym sosie szpinakowym i wbijamy w każde z nich po jajku. Przykrywamy i smażymy do momentu, aż białka całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Gotową szpinakową shakshukę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi kiełkami i gotowe :)).

Jajka ze szpinakiemJajka ze szpinakiemSMACZNEGO!!!

Paulina