wtorek, 16 Luty 2016

Tatar z sarny

Zdecydowanie nie zaliczam się do „mięsożerców”, ale od czasu do czasu lubię przygotować i zjeść kawałek dobrego mięska :))). Niestety większość mięsa, które możemy kupić w sklepach, czy supermarketach jest naszpikowana chemią i antybiotykami. Trzeba się trochę nagimnastykować aby kupić świeże, dobrej jakości mięso. Tutaj niska cena na pewno nie idzie w parze z jakością. Nieodpowiednie warunki hodowli, czy nieodpowiednie warunki uboju będą wpływały na gorszą jakość, smak, a nawet wartości odżywcze mięsa.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie mięsa?

  • kolor – wyraźny i intensywny, bez żadnych plam, przebarwień i nalotów, jeżeli jest z tłuszczem to kolor tłuszczu powinien być kremowy/biały, na pewno nie żółty (młoda wołowina ma intensywny czerwony kolor, starsza bardziej brunatny; cielęcina i drób – kolor jasnoróżowy; wieprzowina – od jasnoróżowego do czerwieni; jagnięcina – jasnoróżowa; dziczyzna – od ciemnoczerwonej do brązowej w zależności od gatunku oraz wieku zwierzęcia);
  • zapach – świeże mięso będzie miało naturalny, bardzo delikatny zapach; intensywny, stęchły lub drażniący będzie wskazywał na to, iż mięso jest nieświeże;
  • struktura/wygląd – sprężyste, jędrne, ma zwartą konsystencję, wilgotne, bez wysuszonych brzegów, mięso nieświeże będzie wydzielało mętny sok pod wpływem nacisku, a wgłębienia nie będą się wyrównywały;
  • jeżeli potrzebujemy mięso mielone to najlepiej zmielić je sobie samemu (wtedy wiemy co zostało zmielone:)), w niektórych miejscach możemy kupić kawałek mięsa i poprosić o jego zmielenie (nie kupuj mięsa garmażeryjnego, ani MOM!!!);
  • wybieraj sprawdzone źródła i sprawdzonych dostawców, kupuj tam, gdzie mięsa możemy dotknąć, powąchać, sprawdzić jego jakość i świeżość; jeżeli decydujesz się na zakup mięsa pakowanego próżniowo, zwróć uwagę na etykietę;
  • wybieraj POLSKIE mięso nie tylko ze względu na świeżość, ale również jakość (importowane mięso zazwyczaj jest mrożone!);
  • nie bój się mniej popularnych gatunków mięs, takich jak mięso z królika, gęsi, jagnięciny czy dziczyzny.

Dziczyzna jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew powszechnemu przekonaniu nie jest tłusta; mięso zwierząt łownych charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a niską zawartością tłuszczu, jest również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych  – dzikie zwierzęta żywią się w sposób naturalny, bez stosowania wysokowydajnych pasz; sezonowość w dostępie do mięsa dzikich zwierząt związana jest dostosowaniem prawa łowieckiego do naturalnego trybu życia zwierząt łownych. Dlatego jeżeli macie możliwość to gorąco zachęcam do wypróbowania, przyrządzenia i spożywania nie tylko wołowiny, wieprzowiny czy drobiu :)).

Moja dzisiejsza propozycja to tatar z sarny z awokado i olejem z czarnuszki :)) Jest pyyyyszny!

Tatar z sarnySkładniki: (na 2-3 porcje)

  • 300-400 g polędwicy z sarny, może być też comber (możemy też zamienić sarninę na polędwicę wołową – musimy pamiętać, że mięso musi być świeże i ze sprawdzonego źródła!)
  • 2 szalotki
  • 2 korniszony
  • 8 sztuk marynowanych prawdziwków
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka oleju z czarnuszki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2-3 żółtka  (ilość żółtek w zależności od porcji tatara, jajka tak jak mięso muszą być świeże)
  • do podania – pieczywo

Wykonanie:

1. Mięso dokładnie czyścimy, myjemy, osuszamy. Siekamy drobno ostrym nożem (mięsa na tatara nie mielimy!!! mielenie mięsa na tatar powinno być zabronione :))), robi się wtedy okropna „papka”). Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i olejem z czarnuszki, mieszamy, przekładamy do miseczki, z wierzchu przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce.

2. Przygotowujemy dodatki. Obieramy i siekamy w drobną kostkę szalotkę. Przekładamy do miseczki. Korniszony również siekamy w drobną kosteczkę. Przekładamy do osobnej miseczki. Marynowane prawdziwki drobno siekamy, przekładamy do oddzielnego naczynia.

3. Awokado myjemy, przekrajamy na pół, połowę kroimy w kostkę (w drugiej połowie pozostawiamy pestkę oraz skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny/limonki – która zapobiegnie ściemnieniu, powinniśmy jednak jak najszybciej je spożyć).

4. Układamy na talerzu według własnych preferencji. Ja podałam tatara na awokado, na wierzchu ułożyłam żółtko i posypałam odrobiną świeżo mielonego pieprzu (jajka przed podaniem należy sparzyć, oddzielić dokładnie białko od żółtka – do tatara podajemy jedynie żółtko), dodatki podałam oddzielnie.

Tatar z sarnyTatar z sarnySMACZNEGO :))

Paulina