czwartek, 8 Grudzień 2016

Tatar ze śledzia z awokado, grzybami i kolendrą

Śledzie, nieodzowny element na świątecznym stole. Moja propozycja jest naprawdę ekspresowa, banalnie prosta a co najważniejsze pyszna i zaskakująca. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy stał się moim śledziowym faworytem. Spróbujcie i WY! Będzie idealnym i lekkim zastępcą tradycyjnego śledzia pływającego w śmietanie lub innych, ciężkich sosach. Gorąco polecam (y)! :))

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 1/2 awokado
  • 3 filety śledziowe (marynowane w oleju lub w occie)
  • 60 g grzybów shimeji (można zastąpić boczniakami)
  • 1 mała cebulka
  • garść świeżej kolendry
  • olej z nasion konopii  (opcjonalnie możemy użyć olej z orzechów włoskich lub oliwę z oliwek)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Filety marynowane w occie osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym, filety w oleju odsączamy z nadmiaru oleju.

2. Śledzie siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Awokado, cebulę obieramy i również kroimy  w kostkę. Dodajemy do śledzi.

3. Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do reszty składników. Grzyby delikatnie myjemy i szklimy na 1 łyżeczce masła klarowanego, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Odsączamy na ręczniku papierowym, 2/3 grzybów siekamy i dodajemy do tatara, resztę pozostawiamy do dekoracji.

4. Do tatara dodajemy musztardę francuską oraz 3 łyżki oleju konopnego. Mieszamy, schładzamy 3-4 godziny w lodówce. Wykładamy na talerz, ozdabiamy pozostałymi grzybami i świeżą kolendrą.

SMACZNEGO!

Paulina