czwartek, 30 Czerwiec 2016

Truskawkowe tiramisu

Specjalny deser na czwartkowy wieczór! Biało-czerwone truskawkowe tiramisu, które zachwyci smakiem nie jednego kibica. Dzisiejszy deser dedykuję piłkarzom, którzy zagrają mecz z Portugalią o półfinał Mistrzostw Europy.

W trochę lżejszej wersji niż klasyczny przepis. Tiramisu, czyli tradycyjny włoski deser, w dosłownym tłumaczeniu oznacza „poderwij mnie”. Mam nadzieję, że piłkarze poderwą wszystkich kibiców swoją grą, bo deser na pewno poderwie Wasze kubki smakowe ;)).

Gorąco polecam! ;)))

Tiramisu z truskawkami

Składniki: (na dużą formę o średnicy 25 cm)

  • 1 kg truskawek
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (400 g)
  • 2 opakowania mascarpone (500 g)
  • 2 puszki mleczka kokosowego (800ml)
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 400 ml zaparzonej kawy (najlepiej espresso)
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek nasion CHIA
  • płatki kokosa lub wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

1. 600g truskawek dokładnie myjemy, szypułkujemy. Umieszczamy w misce i miksujemy do momentu powstania gładkiej i kremowej konsystencji. Następnie dodajemy 6 łyżek nasion CHIA i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.

2. Zaparzamy kawę, odstawiamy do ostudzenia.

3. Puszki mleczka kokosowego na bitą śmietanę wstawiamy dzień wcześniej do lodówki (musi być porządnie schłodzone). Schłodzone puszki mleczka otwieramy i delikatnie oddzielamy twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę możemy śmiało wykorzystać np. do koktajlu). Tłuszcz umieszczamy w misce wraz z 3 łyżkami ksylitolu i ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Wkładamy do lodówki.

4. W oddzielnej misce umieszczamy 3 żółtka, dodajemy 3 łyżki ksylitolu i miksujemy, powinna nam powstać prawie biała, puszysta masa. Masę łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy bitą śmietanę kokosową i mieszamy delikatnie krem szpatułką.

5. Przygotowujemy formę na tiramisu. Zaczynamy od warstwy z biszkoptów. Maczamy je w kawie i wykładamy dno foremki. Dookoła formę wykładamy truskawkami. Biszkopty przykrywamy połową kremu. Na krem wykładamy truskawkowy pudding CHIA. Następnie namaczamy kolejną porcję biszkoptów w kawie, układamy na truskawkowym CHIA. Na biszkopty wykładamy resztę kremu. Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy płatkami kokosa lub wiórkami kokosowymi.

6. Schładzamy w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

Tiramisu truskawkoweTiramisu z truskawkamiTiramisu truskawkoweSMACZNEGO!!!

Paulina

  Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym http://www.naturalniezdrowe.com.pl

Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

Kategoria: ,