czwartek, 31 Marzec 2016

Truskawkowo-kokosowa jaglanka

Pyszna i ekspresowa jaglanka, w sam raz na śniadanie, kolację lub posiłek na wynos. Dla dorosłych i dzieci. Jest lekka, pożywna i przede wszystkim zdrowa. Po takim śniadaniu gwarantowane cudowne samopoczucie!

Jeżeli tak jak ja lubicie śniadania na słodko to propozycja idealna dla Was. Dodatki możemy dobrać wedle własnego uznania, podstawą posiłku są płatki jaglane, truskawki i mleczko kokosowe, u mnie podane z bananem, marakują, suszoną białą morwą, nasionami konopnymi łuskanymi i preparowaną kaszą jaglaną. Czy Wy też nie możecie się doczekać prawdziwych i słodkich polskich truskawek :)) ? 

Jako dodatków możemy użyć wszystkich świeżych lub suszonych owoców, wszystkich rodzajów orzechów, pestek lub nasion, wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki.

Pamiętajmy, że je się również oczami, w szczególności dzieci dlatego nie zapominajmy o kolorowych i pięknych posiłkach na co dzień.

Na blogu znajdziecie też inne pomysły na jaglankę z borówkami i pomarańczą oraz jaglankę z bananem, morwą oraz kiwi. Zapraszam :))

truskawkowo-kokosowa jaglankaSkładniki: (na 2 porcje)

  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 150 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 8 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • do podania: banan, marakuja, morwa suszona, nasiona konopii łuskane i preparowana kasza jaglana

Wykonanie:

1. Mleczko kokosowe, wodę i truskawki umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu, po kilku minutach dodajemy płatki jaglane i wiórki kokosowe i gotujemy jeszcze 5-6 minut, do momentu, kiedy płatki napęcznieją.

2. Zdejmujemy z ognia i zawartość rondelka blendujemy na gładki i aksamitny krem. Nalewamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z bananem, marakują, morwą, nasionami konopii i preparowaną kaszą jaglaną.

truskawkowo-kokosowa jaglankatruskawkowo-kokosowa jaglankaSMACZNEGO! :)))

Paulina