środa, 9 Sierpień 2017

Tymiankowy omlet z cukinią i pomidorami

Witajcie! Zdaję sobie sprawę z tego, że ostatnio rzadziej mnie tu można spotkać, ale to z uwagi na natłok obowiązków,  ale pamiętam o Was i obiecuję wkrótce nadrobić wszelkie zaległości! ;)) Dzisiaj przychodzę z ekspresowym przepisem, ostatnio tylko takie królują u mnie w kuchni i to nie tylko z uwagi na brak czasu ale również pogodę podczas której dłuższe używanie kuchenki czy piekarnika może być wątpliwą przyjemnością dla niektórych z nas :D. Przedstawiam Wam dzisiaj omlet, niezawodne śniadanie kiedy masz 5 minut na jego przygotowanie. Lekkie i sycące z dodatkiem świeżutkiej, młodej cukinii i pomidorków prosto z krzaczka. Prosto, pysznie i zdrowo!

Ostatnio mam przyjemność testować produkty propharma, ale o tym pojawi się cały oddzielny post.  Przyznam szczerze, że z ogromną przyjemnością wpieram polskie firmy i produkty! Dzisiaj do mojego omleta użyłam suszonego tymianku. Powiem Wam, że dawno nie miałam tak aromatycznego i tak dobrego jakościowo tymianku! Brawo! Bardzo wysoka jakość! Zajrzyjcie do nich, mają ogromy wybór produktów i bardzo dobre ceny! Gorąco polecam! :))

Składniki: (na 1 porcję)

  • 2 cukinie baby lub 1/2 zwykłej cukinii 
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 20 g sera Feta

Wykonanie:

1. Umyte cukinie przekrajamy wzdłuż na pół. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy je z obu stron na rumiany kolor.

2. W miseczce roztrzepujemy jajka z tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię. W momencie gdy brzegi zaczną się ścinać, podważamy omlet łopatką i pozwalamy aby płynna masa spłynęła na patelnię, czynność kilkukrotnie powtarzamy. Omleta przewracamy na drugą stronę  na dosłownie 20-30 sekund, do momentu kiedy masa całkowicie się zetnie. Gotowego omleta przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy pomidorki i posypujemy pokruszonym serem Feta.

SMACZNEGO!

Paulina