niedziela, 5 Czerwiec 2016

Waniliowy budyń jaglany z bananem i marakują

Jeżeli nie masz pomysłu na jutrzejsze śniadanie ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Waniliowy budyń z kaszy jaglanej z owocami jest ciekawą alternatywą dla klasycznej owsianki czy jaglanki. Śmiało możemy potraktować ten posiłek również jako II śniadanie, podwieczorek lub deser. Idealny dla dużych jak i tych najmniejszych fanów „słodkości” ;)). Przygotujecie go w naprawdę ekspresowym tempie.

Jest gęsty i kremowy, a połączenie wanilii, miodu, bananów i marakui sprawi, że Wasze kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Spróbujcie koniecznie ;))

Waniliowy budyń jaglanySkładniki: (na 2-3 porcje)

  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 + 1/3 szklanki mleka ryżowego (można użyć innego mleka roślinnego lub zwykłego)
  • laska wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 2 banany
  • 2 marakuje

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka, dodajemy ziarenka wydłubane z laski wanilii, dodajemy również laskę wanilii, z której wydłubaliśmy ziarenka i gotujemy do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy.

2. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy obrane banany, 1/3 szklanki mleka oraz 2 łyżki miodu. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu.

3. Podajemy z marakują lub innymi ulubionymi świeżymi lub suszonymi owocami/orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Budyń waniliowy z bananem i marakująJaglany budyń waniliowy z bananem i marakująWaniliowy budyń jaglany z bananem i marakująSMACZNEGO!!!

Paulina