czwartek, 13 Październik 2016

Warzywa zapiekane pod jaglanym beszamelem

Lekki, piątkowy obiad. Zapiekane warzywa pod pierzynką z beszamelu. Fajna propozycja nie tylko dla wegetarian czy osób na diecie bezglutenowej. Zapiekankę można potraktować jako dodatek do różnego rodzaju mięsa lub ryb.

Jest pyszna! Polecam :))

Zapiekane warzywa pod jaglanym beszamelemSkładniki: (na foremkę o średnicy 26 cm)

  • 1 średnia cukinia
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 8-10 pieczarek
  • masło klarowane
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 szklanki mleka ryżowego (opcjonalnie można zastąpić zwykłym)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek

Wykonanie:

1. Warzywa dokładnie myjemy, cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Formę smarujemy masłem klarowanym i układamy na zmianę plastry warzyw (cukinia, ziemniaki, pieczarki, pomidory, cebula).

Warzywa zapiekane pod pierzynką z beszamelu2. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku. Dodajemy dwie łyżki mąki i energicznie mieszamy. Robimy złotą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy partiami mleko cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy aby nie było żadnych grudek, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.

3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Warzywa zalewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Zapiekanka z wierzchu powinna się zarumienić, a warzywa w środku powinny być miękkie. Zapiekankę możemy spożywać samodzielnie lub jako dodatek do różnego rodzaju mięsa lub ryb. 

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelemSMACZNEGO!

Paulina