środa, 27 Styczeń 2016

Zapiekane warzywa z amarantusem pod beszamelem

Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Warzywna zapiekanka z amarantusem pod pierzynką z sosu beszamelowego jest ciekawą propozycją nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej czy bezglutenowej. Możemy ją spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą „na wynos” na uczelnię lub do pracy. Beszamel spokojnie możemy zrobić na mleku roślinnym z niewielkim dodatkiem mąki bezglutenowej (ja użyłam jaglanej) – jest pyszny, spróbujcie!

Nie zawsze mamy czas na skrupulatne planowanie posiłków. Też tak czasami macie, że przygotowujecie obiad z tego co aktualnie zostało w lodówce?  U mnie zostały warzywa, mleko ryżowe, resztka ugotowanej fasoli . Amarantus to ulubieniec mojego męża, więc praktycznie zawsze mam go w szafce ;)). Można wykorzystywać go na bardzo wiele sposobów, pyszny zarówno na słodko jak i na wytrawnie. A Wy jadacie amarantus? Jeżeli nie warto spróbować!

Amarantus inaczej nazywany szarłatem jest skarbnicą witamin, składników odżywczych oraz mineralnych. Co znajduje się w tych malutkich ziarenkach i jakie działanie ma na nasz organizm?

  • dobre źródło białka (amarantus charakteryzuje się bardzo dobrym składem aminokwasowym),
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit, polecany jest dla osób z zaparciami,
  • zawiera skwaleny, które opóźniają procesy starzenia organizmu,
  • wysoka zawartość składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, wapń, mangan, selen,
  • źródło witamin z grupy B oraz antyoksydantów,
  • nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowany przez osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu,
  • źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( kwas linolowy, oleinowy, linolenowy, palmitynowy),
  • amarantus jest produktem lekkostrawnym,
  • jest produktem szczególnie polecanym osobom na diecie bezglutenowej, osobom z anemią, miażdżycą, chorobami układu krążenia, cukrzycą, kobietom w ciąży, osobom starszym oraz dzieciom.

PS. Ma ciekawy, orzechowy posmak :))

 Zapiekane warzywa z amarantusem

Składniki: (na 4-5 porcji)

  • 1 koper włoski
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g fasoli czerwonej (ugotowanej/z puszki)
  • 2/3 szklanki nasion amarantusa (ok. 150 g)
  • masło ghee
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • sól, pieprz cayenne, lubczyk, gałka muszkatołowa, kurkuma
 

Wykonanie:

1.Amarantus gotujemy w rondelku w 2 szklankach wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i około 2 cm kawałek korzenia kurkumy (możemy dodać kurkumę sproszkowaną – 1/2 łyżeczki), zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut (ziarna powinny wchłonąć cały płyn).

2. W międzyczasie myjemy warzywa. Z pora zdejmujemy zewnętrzne liście, odcinamy ciemnozielone końce, kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzane na patelni masło ghee i lekko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Koper włoski kroimy na półplasterki i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Warzywa podsmażamy kilka minut, powinny być al-dente. Do warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej (lub odsączoną) fasolę. Przyprawiamy solą, pieprzem cayenne oraz lubczykiem do smaku. Zdejmujemy z ognia.

3. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na plasterki, delikatnie solimy każdy plasterek z dwóch stron, pozostawiamy na kilka minut żeby się „spocił”. Po chwili wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym.

4. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. Dodajemy dwie łyżki mąki i energicznie mieszamy. Robimy złotą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy partiami mleko cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy aby nie było żadnych grudek, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.

5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Spód i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem klarowanym i układamy warstwowo: plastry bakłażana, warzywa z patelni, amarantus, plastry bakłażana i polewamy przygotowanym beszamelem. Pieczemy około 30 minut.

Warzywa zapiekane z amarantusem Warzywa zapiekane z amarantusem

Miłego dnia!

Paulina