poniedziałek, 15 Styczeń 2018

Zielona micha

Lekki obiad, kolacja lub posiłek na wynos. Zdrowy, pyszny i ekspresowy. Jeżeli nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa – świetnie sprawdzi się dodatek pieczonego lub grillowanego indyka. 

Uwielbiam takie posiłki, które można przygotować z resztek, a smakują tak jakbyśmy spędzili nad ich przygotowaniem multum czasu. Takie bowle jak mój dzisiejszy przepis tworzę najczęściej jako posiłki na wynos, świetnie sprawdzają się jako lunche w pracy! Wystarczy, że masz resztki ugotowanego makaronu/ryżu czy kaszy z wczorajszego obiadu, kilka świeżych warzyw w lodówce, kawałek ulubionego sera, resztki warzyw typu burak i fasola ale śmiało można zastąpić je np. ugotowaną soczewicą, pieczoną dynią, cukinią lub czymkolwiek co masz pod ręką, a stworzysz z tego niesamowity posiłek! Kombinuj, łącz, próbuj, a nowe smaki i tekstury niech będą dla Ciebie inspiracją do tworzenia nowych i zdrowych dań! 🙂

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 garście szpinaku
  • 1 szklanka ugotowanego pełnoziarnistego makaronu
  • 1 awokado
  • 1 upieczony burak
  • 1/2 papryki
  • 4 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (opcjonalnie możemy użyć fasoli z puszki)
  • 3 łyżki kiełków
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 plastry sera Feta
  • 6 suszonych pomidorów + 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów
  • świeża kolendra lub bazylia

Wykonanie:

1. Przygotowujemy 2 miski lub lunchbox’y, jeżeli przygotowujemy posiłek na wynos. Do każdego naczynia wkładamy kolejno: po garści umytego i osuszonego szpinaku, po 1/2 pokrojonego w cienkie plastry upieczonego buraka, po ćwiartce papryki pokrojonej w paski, po 1/2 pokrojonego wedle uznania awokado, po 1 i 1/2 łyżki kiełków, po 2 łyżki fasolki, po 1/2 szklanki ugotowanego makaronu oraz po 1 plastrze sera pokrojonym w kostkę.

2. W naczyniu blendera umieszczamy suszone pomidory, oliwę, 4 łyżki wody oraz 1 łyżkę sezamu. Całość miksujemy na gładkie pesto. W każdym naczyniu robimy „kleks” z przygotowanego sosu. Całość posypujemy resztą sezamu oraz świeżymi ziołami. Można doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Paulina