poniedziałek, 8 Luty 2016

Zielone curry z tofu i warzywami

Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo! Lubię przygotowywać takie dania w okresie jesienno-zimowym. Są pysznie rozgrzewające, słodko-pikantne, aromatyczne, idealne na obiady czy kolacje. Przygotowuje się w tempie wręcz ekspresowym. Zielone curry z tofu i warzywami to idealna propozycja nie tylko dla wegetarian! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to gorąco polecam.

W tym daniu użyłam gotowej pasty curry, ale w sklepach bez problemu możemy dostać gotowe pasty o bardzo dobrym składzie, bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów (pamiętajmy aby zwrócić uwagę na skład przy zakupie tego typu produktów). Zielona pasta jest dosyć pikantna, więc jeżeli preferujecie delikatniejsze smaki polecam Wam żółtą pastę curry.

Aromatyczny sos z warzywami i tofu możemy podać z makaronem ryżowym, ale jeżeli nie macie jego pod ręką równie pyszny będzie dodatek ryżu jaśminowego, dzikiego bądź czerwonego. Danie świetnie sprawdzi się również w wersji „na wynos”. Spróbujcie! :))

Zielone curry z tofu i warzywamiSkładniki: (na 3-4 porcje)

  • 1 opakowanie (200g) makaronu ryżowego
  • 1 puszka (400ml) mleczka kokosowego
  • 3 łyżki sezamu
  • olej sezamowy
  • 3 cm korzeń świeżego imbiru
  • 30 g zielonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 kapusta pak choy
  • 2 marchewki
  • 1 kostka (200g) tofu
  • do podania świeża kolendra i limonka

Wykonanie:

1.Warzywa myjemy. Pieczarki, marchewkę obieramy, kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pak choy dzielimy na liście.

2. Na rozgrzaną patelnię (lub woka) wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego, dodajemy starty na tarce korzeń imbiru, chwilkę podsmażamy, następnie szklimy cebulkę . Następnie dodajemy marchewkę, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy pak choy chwilę smażymy, na końcu wrzucamy pieczarki.

3. Tofu kroimy w grubą kostkę. Na suchej patelni prażymy sezam, dodajemy pokrojone tofu i mieszamy, chwilkę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia. Tofu dodajemy do warzyw.

4. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. W miseczce dokładnie łączymy pastę curry z mleczkiem kokosowym. Dodajemy do warzyw. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Makaron polewamy curry i podajemy ze świeżą kolendrą i ćwiartką limonki.

Zielone curry z tofu i warzywamiZielone curry z tofu i warzywamiSMACZNEGO! :))

Paulina