poniedziałek, 14 marca 2016

Bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego

Dzisiaj propozycja dla fanów masła orzechowego oraz wszystkich łasuchów rzecz jasna :)). Ekspresowe ciasteczka z masła orzechowego. Banalnie proste w wykonaniu. Śmiało mogę powiedzieć, że moje ulubione! Możliwość wykorzystania masła orzechowego w kuchni jest nieskończona, więc nie ograniczajmy się do wyjadania jego łyżeczką ze słoika, chociaż wszyscy wiemy, że tak smakuje najlepiej :)). Zachęcam Was jednak aby poświęcić te kilkanaście minut na przyrządzenie takich przepysznych i prostych ciasteczek. Są zdecydowanie lepsze od tych, które możemy kupić w każdym sklepie. Zakochacie się w nich od pierwszego spróbowania.

W przepisie możemy wykorzystać zarówno masło orzechowe „smooth” – gładkie, jak i „crunchy”- z kawałkami orzechów. Jeżeli wykorzystujecie masło orzechowe domowe bez dodatku soli proponuję do masy na ciasteczka dodać 2 szczypty. 

Są pysznie chrupiące, mocno orzechowe, delikatnie słodko – słone, Wasze kubki smakowe oszaleją z radości ;)))

Składniki: (na około 25 ciasteczek)

  • 300 g masła orzechowego od Primavika
  • 3 łyżki syropu daktylowego (można zastąpić miodem lub innym słodzikiem)
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki poppingu z kaszy jaglanej (można zastąpić poppingiem z amarantusa)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • olej kokosowy

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół).

2.  W dużej misce mieszamy masło orzechowe i syrop daktylowy. 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę jaglaną, popping z kaszy jaglanej i siemię lniane. Dokładnie mieszamy masę łyżką lub rękoma do momentu połączenia się składników.

3. Ręcznie formujemy ciasteczka – 1 łyżka masy na 1 ciasteczko i wykładamymy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 12-14 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasteczek. Studzimy na blaszce!!! Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w rondelku z łyżką oleju kokosowego i polewamy z wierzchu ostudzone ciasteczka.

Smacznego!!!

Paulina