czwartek, 4 stycznia 2018

Cynamonowy budyń jaglany z owocami

Nie, nie zapomniałam o Was. Bardzo dużo się u mnie dzieje. Dużo zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym. Ale nie o tym chciałam dzisiaj pisać. Trochę cierpliwości, a niebawem o wszystkim się dowiecie. W miarę możliwości, po bardzo długiej przerwie, chciałam wrócić do Was z przepisami! :))

Dzisiaj zapraszam na coś idealnego po świąteczno-sylwestrowym obżarstwie! Lekki i pyszny cynamonowy budyń jaglany z owocami i płatkami migdałów. Skusisz się na taką propozycję na śniadanie, słodką przekąskę lub kolację? Zapraszam!

Składniki: (na 2-3 porcje)

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 gruszka
  • 0,5 granatu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy.

2. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy miód, cynamon oraz 1/2 szklankę mleka. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu.

3. Przekładamy do miseczek, podajemy z gruszką, granatem i płatkami migdałów. Z wierzchu możemy posypać szczyptą cynamonu.

SMACZNEGO!

Paulina