Nie, nie zapomniałam o Was. Bardzo dużo się u mnie dzieje. Dużo zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym. Ale nie o tym chciałam dzisiaj pisać. Trochę cierpliwości, a niebawem o wszystkim się dowiecie. W miarę możliwości, po bardzo długiej przerwie, chciałam wrócić do Was z przepisami! :))
Dzisiaj zapraszam na coś idealnego po świąteczno-sylwestrowym obżarstwie! Lekki i pyszny cynamonowy budyń jaglany z owocami i płatkami migdałów. Skusisz się na taką propozycję na śniadanie, słodką przekąskę lub kolację? Zapraszam!
Składniki: (na 2-3 porcje)
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 gruszka
- 0,5 granatu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki płatków migdałów
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy.
2. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy miód, cynamon oraz 1/2 szklankę mleka. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu.
3. Przekładamy do miseczek, podajemy z gruszką, granatem i płatkami migdałów. Z wierzchu możemy posypać szczyptą cynamonu.
SMACZNEGO!
Paulina