Takie małe a takie pyszne i sycące. Słodko-słone, na bezglutenowym spodzie. Nafaszerowane gruszkami, intensywnym cheddarem, tymiankiem i orzechami włoskimi. Może na pierwszy rzut oka połączenie dziwne, ale na pewno pozytywnie zaskoczycie swoje kubki smakowe 😀 Lato zamknięte w mini tarty! :))
Fajna propozycja zarówno na obiad jak i przystawkę. Pyszne na zimno jak i na ciepło. Razem z #MyVictorinox zapraszamy do wypróbowania tych mini cudowności!
Składniki: (na 8-9 tart o średnicy 10 cm)
na ciasto:
- 2 żółtka
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 150 g masła
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta soli
farsz:
- 2-3 gruszki
- 120 g sera cheddar
- porządna garść orzechów włoskich
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Masło i żółtka jaj powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól. Rozcieramy w palcach wszystkie składniki, a następnie zagniatamy do momentu dokładnego ich połączenia. Zagniecione w kulę ciasto i wkładamy do lodówki na 25-30 minut.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra-dół). Przygotowujemy foremki na nasze mini tarty. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości 3-4 mm. Przekładamy do form. Spód tart nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut na złoty kolor.
3. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, cheddar również kroimy w cienkie plasterki. Orzechy siekamy. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami.
4. Na upieczonych spodach układamy na zmianę gruszki z cheddarem. Następnie zalewamy odrobiną masy jajecznej. Z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami.
5. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika (180 stopni C), pieczemy 20-25 minut, tarty powinny być zarumienione a masa jajeczna ścięta.
SMACZNEGO!
Paulina